Välkommen till denna blogg. På denna blogg fokuserar vi på djur av alla slag (fåglar just nu). Flera inlägg per vecka. Kom med när vi tittar mer på denna fantastiska värld av dessa ofta, fyrbenta varelser.

tisdag 18 november 2014


Nymfparakit

Vetenskapligt namn: Nymphicus hollandicus

Ålder: Kan bli upp till 35 år.
Storlek: 29 - 34 cm från näbben till stjärtspetsen. Väger 80 till 100 gram. 
Familj: Kakaduor, därför den även kallas för Nymfkakadua. 


- Artens naturliga miljö - 

Nymfparakiten härstammar från Australiens inland, man ser dem sällen i kustområdena. Idag förekommer den även i vissa andra länder då tamfåglar förvildats. 

- Tecken som kan tyda på ohälsa

- Om fågeln rycker bort fjädrar på bröstet. 
- Visar avvikelser. 
- Om fågeln är svag, ofta mager, bröstbenet pekar framåt, om den är burrig, rör sig väldigt sällan, och helst sitter på botten av buren. 
- Sover mer än normalt. 
- Andningen är tydligt svagare. 
- Avföringen är inte fast, utan missfärgad och geggig. 

Kom dock ihåg att även fast fågeln äter bra och visar något tecken på dessa (ovan), så kan den vara väldigt sjuk. 

Man bör uppsöka veterinär om man märker att fågeln visar tecken på något av dessa! 

- Sjukdomar och hur de kan förebyggas

Vanliga sjukdomar bland fåglar: 

- Diarré. 
- Luftvägssjukdomar. 
- Fjäderplockning. 
- Värpnöd och kronisk äggläggning. 
- Övervikt. 
- Förlamning. 

Dock är fåglar experter på att dölja sina sjukdomar för sin ägare. Ett bra råd om du vill ha kontroll över din fågel är att när den inte hör eller ser dig, så kan du då smyga fram och spionera på den. Det är då fågeln slutar att dölja om den är sjuk eller inte, men då är det viktigt att den inte lägger märke till dig. 


Hur du kan undvika sjukdomar:

- Undvik att ge sådant som fågeln kan bli dålig i magen av. 
- Se till att inte ha giftiga växter hemma. 
- Undvik så mycket som möjligt att transportera fågeln när det är kallt ute. Fåglar är väldigt känsliga mot drag och kyla.  
- Se till att fågeln inte kommer åt saker och ting som är giftigt, som t.ex. rengöringsmedel, tvättmedel, diskmedel, blyertspennor osv.  
- Undvik att föra oväsen och oroligheter runt om fågeln, p.g.a risk för stress hos fågeln. 
- Köp rätt foder (Paketerat) och helst inte foder i lösvikt. 
- Om du har ätit någonting som innehåller fett eller om du är en rökare, så undvik att klappa fågeln. 
- Slarva inte med skötseln


- Nymfparakitens betydelse för människan (historia) - 

Början av 1800-talet tog sjömän med sig nymfparakiter till England, men dessa fåglar hade bara en liten chans att överleva. År 1894 införde den australiska regeringen total exportstopp på fåglarna. Men dem fåglarna som redan fanns i fångenskap fick ett oersättligt värde och man ansträngde sig för att ge dem bästa tänkbara levnadsbetingelser. Man såg till att dem fortplantade sig i fångenskap.

Foder (föda): - 

I vilt tillstånd utgör nymfparakitens huvudföda av fröer från olika arter av gräs och örter. 

I fångenskap ger man dem olika fröblandningar som kan innehålla havre, olika sorters hirs, hampfrö, vete och safflor. Man kan även ge dem mindre mängder grönsaker, exempelvis majs, eller frukt. 
Många fåglar äter bara det goda i skålen och sen lämnar kvar det äckliga, som sedan tas bort. Servera därför aldrig överdrivet mycket i skålen. Tänk också på att det är viktigt för nymfparakiter att alltid ha tillgång till sant (kornstorlek 0.5-1mm) och krossat snäckskal med träkol för sin matsmältning. Friskt vatten ska den också ha, med multivitaminer samt kalksten ska alltid finnas tillgängligt i buren. 


- Beteende och behov -

I de vilda lever nymfparakiter i flockar i varierande storlekar. De söker i det tysta sin föda på marken tidigt på morgonen och på eftermiddagar. Mitt på dagen vilar de, ofta i döda träd då deras kamouflage är som bäst i dessa. I sökandet efter vatten kan fågeln flyga långa sträckor i stora flockar på tusentals individer. Eftersom de redan som små lär sig att flocken är viktig för överlevnad är de vänliga mot varandra. När de är dags för parning, d.v.s under regnperioden, delar flocken upp sig i mindre flockar. Nymfparakiter är monogama, de lever alltså i par tills någon av dem dör. I fångenskap trivs de bäst i par eller flock. Då man oftast vill få sina fåglar tama är det bra att börja med en och få den handtam, när man sen sätter in en till fågel är det inte ovanligt att den nya tar efter den ''gamla'' fågelns beteende. Det bästa är att skaffa ett par, men de brukar även acceptera en kompis av samma kön. Nymfparakiter brukar också gå bra ihop med andra fågelarter, om du har tillräckligt mycket utrymme. Uppe på nymfparakitens huvud har de en tofs som visar mycket om fågelns sinnesstämning. När tofsen är bak är de ofta lugna och avslappnade. När de är pigga och uppmärksamma står tofsen upp. Är tofsen slickad bakåt kan det betyda allt från att de fjäskar till att de är arga och beredda på anfall. 


 - Tintin - 

Det här var min fågel, Tintin. Dock så dog han den 7 mars 2011. Ville lägga upp denna bild för att visa hur en typisk nymfparakit ser ut. 



Källor:  
http://hem.bredband.net/christalundin/nymfarakit
http://zoovaruhuset.se/
http://djurmagazinetborlange.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nymfparakit
http://www.papegojsajten.se/fakta-om-nymfparakiter

2 kommentarer:

  1. Det var roligt att vara med på lektionen idag
    //Ronny

    SvaraRadera
  2. Ja har en hane nymfparakit som börjat bli könsmogen sitter o jucka på sin pinne. E detta bra för fågeln,hur många år kommer beteendet bestå

    SvaraRadera